06 aug

Deel 4: Kabels aansluiten

Algemeen

Om de baan überhaupt te laten functioneren is er de nodige bekabeling noodzakelijk.

Hoewel veel mensen dat erg lastig en vervelend werk vinden, is een beetje vooruitdenken en netheid van grote meerwaarde om het later goed te laten functioneren.

Ik heb ervoor gekozen te baandelen modulair op te bouwen, waarmee ik sowieso eenvoudiger kan werken. De module kan ik nu uitnemen en vervolgens op een comfortabele wijze bedraden.

Groepen en boosters

Vooruitlopend op de toekomstige toepassing van meerdere boostergroepen, heb ik gekozen voor een 6 adrige busleiding (met draad van min 0,75 mm2) en een stekkerverbinding met kroonsteenstekkers. Hierbij heb je een gedeelde kroonsteen, waarbij 1 deel de stekkerbus bevat en de andere een stekkerdeel. Ze zijn o.a. verkrijgbaar bij Conrad (www.conrad.nl) en soms ook bij de bouwmarkt / elektrospeciaalzaak.

Ik gebruik daarbij 3 leidingen (rood, oranje, paars) voor de baan, waarbij een groep specifiek is voor het aansturen van de sein- en wisseldecoders. De andere twee groepen zijn voor het spoor beneden en spoor boven.

Verder zijn er twee leidingen / groepen (geel, groen) voorzien voor de scenery. Deze kunnen zowel met gewone 16V AC of t.z.t. digitale spanning gevoed worden. Uiteraard is de 6e leiding de algemene massa (bruin).

Terugmelders

Omdat de baan geautomatiseerd gaat worden, moet de PC / centrale weten waar een trein zich bevindt. Dit doe je met terugmelders. Bij het systeem van Märklin kan dit via zg. massa-kontakten, die schakelen tegen de massa (bruin). Märklin heeft hiervoo de S88-dekoder ontwikkeld, die ondertussen door vele fabrikanten gekopieerd is. Ik heb er voor gekozen om hiervoor de DR4088-GND van Digikeijs te gaan gebruiken.
(De oudere modellen van Märklin werken overigens ook prima, zij het dat zij door de flatcable nogal storingsgevoelig zijn)

== naar deel 5 ==

One thought on “Deel 4: Kabels aansluiten

  1. Pingback: Deel 3. Achtergrond op de voorgrond – modelbaan-en-meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

www.000webhost.com